Naturalne domowe pierogi od koncept3d

Naturalne domowe pierogi z mięsem od koncept3d

Kuchnia to nie tylko znakomicie stworzony projekt, który zachwyca efektem wizualnym. Chcemy, aby wszystko co dzieje się w Państwa kuchni było zdrowe, smaczne i różnorodne. Tutaj nie miejsce na nudę i monotonię. Kuchnia jako miejsce, w którym spędzamy najwięcej czasu ma poprawiać Państwa samopoczucie. Być może sposobem na przełamanie rutyny będzie sięgnięcie do smaków dzieciństwa, który to smak serwowała nam babcia, czy mama. Zachęcamy do skosztowania pierogów z naszej ręki. Naturalne domowe pierogi – niby prosta i tradycyjna potrawa, jednak w każdym domu smakuje i wygląda inaczej.

Dlaczego proponujemy pierogi?

Często jesteśmy zapracowani, nie mamy czasu na poświęcenie kolejnych godzin dla gotowania, dlatego wyszliśmy do Państwa i proponujemy spróbowania pierogów w naszym wykonaniu. Prawdę mówiąc pomysł zaoferowania pierogów powstał dlatego, że wśród naszych najbliższych jest to jedno z podstawowych, pysznych i przede wszystkim szybkich dań. Tak – szybkich, ponieważ wcześniej przygotowane i zamrożone pierogi wymagają tylko 20min na samo ich przygotowanie. Dlaczego warto mieć w zamrażarce zapas pierogów? – ten sposób idealnie sprawdzi się przy ugoszczeniu niezapowiedzianych gości. Gwarantujemy, że będą zachwyceni!

Dlaczego warto mieć w zamrażarce zapas pierogów? Ponieważ to świetny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości!

Dlaczego warto spróbować pierogów od koncept3d?

Jak wspominaliśmy w kilku artykułach koncept3d w 100% stawia na zdrowie. Pierogi wykonane są z wiejskich składników i świeżych składników. W obecnych, zabieganych czasach często spotykamy kupujących gotowe dania z supermarketu, prosto do odgrzania. Zachęcamy do spróbowania naturalnych domowych pierogów, bez substancji polepszających, ręcznie przygotowanych. Wierzymy, że brak czasu nie będzie powodem dla niezdrowego jedzenia.

Pierogi od koncept3 to potrawa:

  • ręcznie wykonana
  • indywidualnie sklejana
  • według domowej receptury
  • ciasto i farsz w całości przygotowane przez nas
  • najwyższej jakości składniki, świeże, wiejskie
  • bez ulepszaczy czy gotowych półproduktów
  • dla lubiących na słodko czy słono

Jakie pierogi oferujemy?

Rozpoczniemy od zaoferowania tradycyjnych rodzajów pierogów: ruskich i z serem na słodko. Opis oraz zdjęcia znajdziemy poniżej. Zapraszamy!

Jak wykonać ciasto na naturalne domowe pierogi?

Cała zabawa rozpoczyna się od ciasta i zlepiania pierogów. Mąka, jajko, troszkę oleju i gorąca woda sprawi, że otrzymamy aksamitne i mięciutkie ciasto na nasze pierogi.

Jajko do ciasta na pierogi z mięsem
Ciasto na pierogi – przygotowanie składników

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło i stwardniało. Z niewielkich kawałków wałkujemy placki o grubości ok. 3mm i wykrawamy kółka wielkości szklanki.

Ciasto na naturalne domowe pierogi z mięsem
Ciasto na pierogi gotowe do wałkowania
Kółka w które zawinięte zostaną pyszne naturalne domowe pierogi
Wykrawanie kółek na pierogi

Naturalne domowe pierogi ruskie

Domowe pierogi to te „od babci”, których smak nie przebije żadna restauracja. Domowe pierogi to także pewność, że są wykonane ze świeżych i sprawdzonych składników. Dodatkowo, jeśli każdy pieróg jest ręcznie sklejony, dopieszczony i ozdobiony to zjadamy je już samym wzrokiem.

Jak wykonać farsz do pierogów ruskich?

Nie ma wątpliwości, że udane pierogi ruskie to dobrej jakości ser i ziemniaki.

Pierogi ruskie i przygotowanie farszu
Pierogi ruskie – mielenie sera na farsz
Przygotowanie ziemniaków na farsz do pysznych pierogów
Pierogi ruskie – mielenie ziemniaków na farsz

Sekretem farszu jest jego doprawienie. Dodatek złociście zrumienionej cebulki nada niesamowity aromat pierogom oraz wzbogaci jednolity farsz.

Podsmażanie cebulki na patelni
Pierogi ruskie – smażenie cebulki do farszu

Pozostało tylko doprawić farsz do smaku solą i pieprzem.

Mieszanie wszystkich składników na kluski
Pierogi ruskie – doprawianie farszu

Wymieszany farsz nadaje się do nadziewania ciasta na pierogi.

Tak wygląda gotowy farsz na pierogi ruskie
Pierogi ruskie – gotowy farsz

Kiedy wszystkie elementy na nasze pierogi ruskie są gotowe, możemy lepić pierogi.  Trzymając w ręku kółko z ciasta nakładamy łyżeczką wcześniej przygotowany farsz i lepimy. Pamiętać należy, że brzegi ciasta nie mogą być omączone i zabrudzone farszem. Takie podczas gotowania zupełnie się rozkleją. Sklejone pierogi kładziemy na tackę, wcześniej posypana mąką.

Nasze pierogi ruskie oprócz zwykłego zlepiania są dodatkowo dopieszczone poprzez splecenie wianuszka na ich brzegach. Wyglądają uroczo.

Pysznie wyglądające naturalne pierogi ruskie
Zlepione pierogi ruskie

Tak przygotowane pierogi można od razu gotować lub zamrozić.

Naturalne domowe pierogi z serem na słodko

Ser na słodko to dość proste i nieskomplikowane nadzienie do pierogów. Niewątpliwie farsz wykonamy dużo szybciej niż samo lepienie pieroga. Jednak jak zawsze zaczynamy od farszu. Zmielony ser biały z dodatkiem żółtka i cukru wymaga tylko wymieszania.

Przygotowanie farszu na słodkie pierogi z serem
Pierogi z serem na słodko – przygotowanie farszu

Ciasto według niezmienionej receptury wykonujemy dokładnie tak samo jak do pierogów ruskich. Farsz nakładamy na kółka z ciastem z dużą starannością pamiętając o niezabrudzeniu końców. Nadzienie z sera na słodko jest dość miękkim nadzieniem i wymaga sprawnych ruchów. Nasze pierogi z serem na słodko także zostały specjalnie potraktowane i także ozdobione.

Lepienie pierogów na słodko
Lepienie pierogów z serem na słodko

Przygotowane pierogi możemy gotować od razu po zlepieniu, ale także surowe zamrozić. Zamrożone pierogi wystarczy wyjąć z zamrażarki przed samym włożeniem do wrzątku i gotować ok. 2min od wypłynięcia na wierzch.

Pierogi z serem na słodko podawać można z polanym masełkiem i cukrem, z dodatkiem ubitej śmietany lub według uznania. Smakują przede wszystkim dzieciom.

Naturalne domowe pierogi z serem już gotowe
Naturalne domowe pierogi z serem na słodko

Jak przygotować naturalne domowe pierogi?

Wodę na pierogi osolić. Pierogi wrzucić do gotującej się, wrzącej wody. Wrzucać po kilka sztuk, aby zapobiec zlepieniu. Pierogi zamieszać delikatnie łyżką w garnku. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez ok. 2min. Warto przed podaniem wyłowić pieroga łyżką cedzakową i przekrawając w pół sprawdzić miękkość ciasta i temperaturę farszu.

Możemy po zagotowaniu pierogów podsmażyć je na patelni z masłem – ciasto staje się chrupiące.

Pierogi ruskie można podawać z cebulką podsmażoną na maśle, czy skwarkami. Dla tych, którzy nie uznają cebuli zaproponujemy dodatek śmietany czy pieprzu. Syrop z mniszka lekarskiego może stanowić świetny i zdrowy dodatek do herbaty, którą podamy razem z przepysznymi pierogami 🙂

Pierogi ruskie na talerzyku wyglądają perfekcyjnie!
Pierogi ruskie podane z oszkloną cebulką

Poniżej więcej artykułów dla podniebienia

Shopping Cart
Przewiń do góry