Projekt dużego mieszkania z salonem

projekt dużego mieszkania z salonem
Projekt szaro drewnianej kuchni na trzech ścianach
Nowoczesna podświetlana witryna w kuchni
Podwieszana szafka RTV pod telewizor
Aluminiowa wolnostojąca lodówka w kuchni
Projekt salonu
Biały lacobel między szafkami w kuchni
Czarny narożnik i czarna ściana w salonie
projekt dużego mieszkania z salonem i loftowym regałem na książki
projekt dużego mieszkania z salonem
projekt dużego mieszkania z salonem i okrągłym stołem
Projekt dużego mieszkania z salonem
Drewniane lamele w salonie za szafką RTV
Aranżacja nowoczesnej kuchni z drewnianymi szafkami wiszącymi
Drewniany dębowy parkiet w kuchni
Drewniana wysoka zabudowa w kuchni
Witryna z ramką aluminiową czarną i szkło przyciemniane
Drzwi wejściowe pod kolor drewna w kuchni
projekt dużego mieszkania z salonem

W tym artykule prezentujemy jeden z większych projektów, który zatytułowaliśmy: projekt dużego mieszkania z salonem. Patrząc na powyższy plan zauważymy, że do wykorzystania mieliśmy duże, otwarte pomieszczenie z oknem balkonowym. Całość została nakreślona przez klienta w kilku słowach: chcemy otwartą kuchnię z salonem. Staraliśmy się więc zagospodarować mieszkanie w sposób praktyczny oraz wizualnie przyjemny dla oka. Przejdźmy więc do konkretów i przeanalizujmy po kolei załączoną aranżację.

Szarość i drewno jako przeważające kolory w meblach kuchennych

W związku z tym, że w głównej mierze skupiamy się na meblach kuchennych, to właśnie od nich zaczniemy naszą analizę. Meble kuchenne usytuowaliśmy na na planie litery U, czyli trzech ścianach.

Środkową część wykorzystaliśmy na zamontowanie zlewozmywaka oraz zmywarki. Dzięki temu zmywając naczynia lub myjąc owoce przez cały czas mamy kontakt z otoczeniem. Nie wszyscy są zwolennikami tego typu rozwiązania, ale tutaj akurat tak zostało to zaprojektowane. Zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie zlewu przewidzieliśmy miejsce do pracy. Jeśli chodzi o kolorystykę tej części, przeważa tutaj kolor szary. Jedynym drewnianym elementem jest blat roboczy.

Strefę na gotowanie odnajdziemy po lewej stronie. Przyglądając się dokładnie zdjęciom zobaczymy, że płytę indukcyjną zaproponowaliśmy niesymetrycznie w stosunku do szafki pod nią. Dlaczego? Dlatego, żeby zyskać maksymalnie dużo miejsca pomiędzy płytą, a rogiem ściany. Dobrze wszyscy wiemy, jak blat roboczy jest ważny w kuchni. Pod indukcją odnajdziemy trzy szuflady. O prawidłowy odciąg zadba zabudowany w szafce pochłaniacz. Kolorystycznie można powiedzieć, że zachowaliśmy podział 50/50. Dolne szafki podobnie jak te pod oknem zaaranżowaliśmy na kolor szary. Wiszące półki wykończyliśmy dekorem drewnianym.

Prawa strona kuchni to zaś królestwo wysokich, drewnianych słupków, gdzie zabudowaliśmy piekarnik. Nad blatem w rogu widzimy wolnostojący ekspres do kawy postawiony na wysuwanej do przodu półeczce. Jest to bardzo praktyczne i pomocne rozwiązanie. Z prawej strony znaleźliśmy miejsce na wolnostojącą, stalową lodówkę. Całą wysoką zabudowę okala pogrubiana płyta.

Projekt dużego mieszkania z salonem, okrągłym stolikiem i szafką RTV

Zazwyczaj w nowoczesnych pomieszczeniach pojawiają się kanciaste stoliki. Obecnie prezentowany projekt dużego mieszkania z salonem zakłada stolik okrągły. Jest tak dla tego, że wokół niego pozostaje bardzo dobra komunikacja. Bez problemu obejdziemy stolik z jednej, ale i drugiej strony. Bez problemu dostaniemy się również do przeszklonej witrynki o której za chwilkę przeczytamy.

W salonie nie mogło zabraknąć nowoczesnej szafki RTV. Aby nabrała ona wyrazistego charakteru zestawiliśmy ją na tle czarnej ściany. Tego typu rozwiązanie kolorystyczne wydobywa głębię z dekoru drewna. Po prawej stronie wmontowaliśmy drewniane lamele, które od tyłu zostały podświetlone. Jak przystało na nowoczesną witrynę, jest ona podwieszana i nie dotyka ziemi.

Projekt super nowoczesnej witrynki z oświetleniem w środku

Nie ukrywamy, że dosyć konkretnie zastanawialiśmy się jak wykończyć tą część pomieszczenia. Z jednej strony padały takie propozycje, a z drugiej zaś inne. My jednak postawiliśmy na witrynę zaprojektowaną pod kątem 45 stopni. Witryna ta jak zauważymy składa się z dwóch segmentów: górnego i dolnego. Obie te części są do siebie wizualnie zbliżone, a różnią się jedynie wysokością. Na zewnątrz boki witryny wykończone zostały modnymi panelami drewnianymi, zwanymi lamelami. W środku natomiast odnajdziemy szklane półki z ponadczasowym oświetleniem LED.

Inne aranżacje od koncept3d.pl

Shopping Cart
Przewiń do góry