Co znajdziesz w artykule?
Nie da się ukryć, że poszukując inspiracji na swoją kuchnię kierujemy się przede wszystkim aspektem wizualnym. Poszukujemy ciekawych pomysłów i rozwiązań dzięki którym nasza zabudowa będzie piękniejsza i bardziej modna. Jednym z elementów, którym warto się przyjrzeć są niewątpliwie ryfle. Co to w zasadzie jest i czy sprawdzi się wszędzie? Zachęcamy do artykułu.
Czym są ryfle i czy zawsze możemy z nich skorzystać?
To nic innego jak nacięcia lub nafrezowania na danej płaszczyźnie. Projektując meble na wymiar i pod indywidualne zamówienie mamy pełną kontrolę nad ich kształtem, układem czy wymiarem. Bez problemu mogą być one ułożone w pionie, poziomie czy pod dowolnym innym kątem – jak kto woli. Warto jednak pamiętać, że opisywany dodatek nie sprawdzi się wszędzie. Niestety z przyczyn technicznych ryfli nie jesteśmy w stanie wykonać na chociażby tradycyjnej płycie laminowanej.
Czym więc zastąpić ryflowane elementy?
Z powodzeniem wykorzystać możemy do tego celu popularne już lamele. Zasadnicza ich różnica polega na tym, że klasyczne 'pasy’ nie stanowią jednego i integralnego elementu ale są oddzielnymi tworami. Lamele mogą więc być wykorzystane jako oddzielenie salonu od kuchni lub w przypadku kiedy materiałem jest płyta laminowana. Warto wspomnieć, że tutaj również mamy pełną kontrolę na poszczególnymi wymiarami.
Które elementy w kuchni mogą być ryflowane?
W zasadzie większość widocznych elementów może być z ryfli. Te, które my najczęściej proponujemy naszym klientom to: fronty, widoczne lub zakończeniowe boki czy pionowy panel w wyspie pod blatem. Oczywiście wykonując projekt kuchni możemy popróbować, zobaczyć i wybrać tę najwłaściwszą konfigurację.