Jak przechowywać chleb?

Jak przechowywać chleb - poradnik

Chleb, czy ogółem pieczywo to podstawowy składnik codziennych posiłków. Szanowany od wieków nigdy nie utraci miejsca w swojej hierarchii. Zadbajmy więc o to, aby właściwości i smak utrzymały się jak najdłużej przez odpowiednie przechowanie pieczywa. Poniżej kilka wskazówek jak przechowywać chleb i w czym.

Chlebak jako funkcjonalny dodatek dekoracyjny

Rozpoczniemy od tradycyjnego sposobu na przechowywanie chleba, czyli umieszczanie go z chlebaku. Obecnie ogromna różnorodność gatunkowa i cenowa sprawia, że to wyposażenie kuchni dopasujemy i do kolorystyki i stylu kuchni oraz osobistych wymagań. Chlebak to element, który raczej umiejscowimy na blacie tworząc dekorację. Nowoczesna aranżacja kuchni ceni dodatki wykonane ze stali nierdzewnej, styl klasyczny polubi drewno, a co z chlebakami plastikowymi, metalowymi, czy porcelanowymi? W zależności od naszych gustów zalecamy kombinowanie z modą, a im bardziej ekstrawagancki wybór, tym kuchnia stanie się szczególną i bardziej oryginalną. Patrząc chociażby na ofertę wielu sklepów z pewnością powiemy, że chlebak może być funkcjonalnym dodatkiem dekoracyjnym w kuchni. Przyglądnijmy się kilku produktom.

Jak przechowywać chleb? Metalowy chlebak z deską do krojenia

Metalowy chlebak wygląda bardzo nowocześnie. Sprawdzi się w kuchni o oryginalnym stylu, także luksusowej. Pomysłowy design oprócz ciekawego kształtu spełnia dwie funkcje w jednym. Znakomity wzór tajemniczo skrywa zawartość oraz jest pomocny w szybkim krojeniu pieczywa bez potrzeby wyciągania dodatkowej deski. Metalowy chlebak jest łatwy w czyszczeniu.

Czarny, chlebak z deską do krojenia na wierzchu to idealny produkt do kuchni czarno drewnianej. Jedna z odpowiedzi na pytanie jak przechowywać chleb
Czarny, chlebak z deską do krojenia na wierzchu to idealny produkt do kuchni czarno drewnianej
Nowoczesny wzór sprawia wrażenie eleganckiej skrzyneczki. Dodatek w formie czarnego chlebaka wkomponuje się w wystrój kuchni z czarnym sprzętem AGD
Nowoczesny wzór sprawia wrażenie eleganckiej skrzyneczki. Dodatek w formie czarnego chlebaka wkomponuje się w wystrój kuchni z czarnym sprzętem AGD
Dla odmiany chlebak biało drewniany sprawdzi się w kuchni białej, klasycznej, także nowoczesnej. Kolejna odpowiedź na pytanie jak przechowywać chleb
Dla odmiany chlebak biało drewniany sprawdzi się w kuchni białej, klasycznej, także nowoczesnej
Biały metalowy chlebak półokrągły wzorem przypomina ten tradycyjny. Polecany jako wystrój kuchni jasnych, zarówno klasycznych jak i nowoczesnych
Biały metalowy chlebak półokrągły wzorem przypomina ten tradycyjny. Polecany jako wystrój kuchni jasnych, zarówno klasycznych jak i nowoczesnych
Tradycyjny chlebak z drewna to świetne środowisko dla przechowywania pieczywa. Drewno gwarantuje prawidłową cyrkulację powietrza przez co zapobiegamy powstawaniu pleśni na chlebie. Tradycyjny chlebak drewniany wcale nie musi pojawić się na blacie tylko w kuchni klasycznej. W nowoczesnej kuchni z dodatkiem drewna także znakomicie się prezentuje
Tradycyjny chlebak z drewna to świetne środowisko dla przechowywania pieczywa. Drewno gwarantuje prawidłową cyrkulację powietrza przez co zapobiegamy powstawaniu pleśni na chlebie. Tradycyjny chlebak drewniany wcale nie musi pojawić się na blacie tylko w kuchni klasycznej. W nowoczesnej kuchni z dodatkiem drewna także znakomicie się prezentuje

Jak przechowywać chleb? Szafka kuchenna do przechowywania pieczywa

Najprostszą opcją do przechowywania pieczywa jest wydzielenie ku temu szafki kuchennej. Sposób dość sprytny, bo tajemniczo skrywa zawartość przez co w kuchni napotkamy porządek i minimalizm na blacie. Ale czy estetyczny wygląd kuchni wiąże się z perfekcją za frontami mebli kuchennych? Niestety przechowując bułki i chleb w szafce kuchennej nie unikniemy okruszków w zakamarkach. Taka szafka będzie wymagać częstego mycia, aby uniknąć wszelkich bakterii. Dodatkowo przed włożeniem pieczywa do szafki będziemy pakować go w woreczek czy torebkę papierową. Czy takie pakowanie jest dobrym środowiskiem dla przetrzymywania chleba?

Jak przechowywać chleb? Pieczywo w woreczku foliowym, papierowym, a może torebce lnianej?

Woreczek foliowy to nie idealny materiał na pakowanie chleba. Folia nie przepuszcza powietrza, przez co pieczywo wilgotnieje, staje się gumowe, traci chrupkość, a w rezultacie szybciej pleśnieje. Chleb w woreczku nie ma tego samego smaku co prosto z piekarni. Woreczek papierowy z pewnością pozwoli nam posmakować typowo piekarnianego wypieku, a na pewno chrupiący chleb będzie zagwarantowany. Tutaj niestety pieczywo szybko się zeschnie, dlatego torebka papierowa sprawdzi się dla chwilowego przechowania.

Torebka lniana to materiał, na który będziemy namawiać. Przepuszcza powietrze, zachowa walory smakowe i uchroni przed pleśnią. Taką torebkę można kilkakrotnie używać dbając o nasze środowisko, a na pewno w kuchni zachowamy czystość bez okruszków gdzie popadnie. W końcu nasze babcie po wypieczeniu chleba zawijały bochenki w ściereczkę. Powróćmy do dawnych nawyków, które z pewnością są warte uwagi i szacunku.

Co jeśli mamy nadmiar chleba w kuchni?

Oczywiście zdarza się, że kupimy zbyt dużo pieczywa, a zapas starczy spokojnie na  kilka dni. Aby nie sczerstwiało można je zamrozić jak wiele innych produktów. Pamiętajmy jednak, żeby włożyć do zamrażalnika świeży chleb, ponieważ wtedy utrzymamy najbardziej zbliżone właściwości do tego świeżego. Przy rozmrażaniu należy owinąć pieczywo ściereczką, aby ta pochłonęła wilgoć. Dla każdego produktu, który mrozimy – nie przetrzymujmy zamrożone produkty dłużej niż 3 miesiące.

Zdjęcia chlebaków wykonane zostały w stacjonarnym sklepie KOSMEBELS

Poniżej więcej ‚pysznych’ artykułów

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *