Ergonomia w kuchni – gwarancja bezpieczeństwa, a zarazem komfortu

Ergonomia w kuchni

W trosce o nasze zdrowie, wygodę podczas pracy i dobre samopoczucie warto uświadomić sobie jak ważna jest ergonomia w kuchni. Współczesny świat to ciągłe zmaganie się z brakiem czasu, nadmiarem obowiązków i zmęczeniem, jakie ogarnia coraz młodsze osoby. Jako zespół koncept3d nie zapominamy o bezpieczeństwie wśród użytkowników kuchni, a jednocześnie stawiamy na pierwszym miejscu zdrowie.

Planując rozmieszczenie kuchni doradzamy naszym klientom rozwiązania, które umożliwią w maksymalnym stopniu wykorzystać powierzchnię i sprawdzą się przez długie lata. Przede wszystkim nie jesteśmy zwolennikami wynalazków przynoszących jedynie efekt wizualny. Patrzymy w przyszłość i chcemy zagwarantować klientom wygodę, co z pewnością wpłynie na dobry nastrój użytkowników oraz pozostałych domowników. Jesteśmy pewni, że tylko kuchnia wyposażona w praktyczne rozwiązania stanie się najczęściej odwiedzanym pomieszczeniem, może zmotywować do gotowania lub pieczenia, a kto wie… być może wyzwoli nowe pasje. Zastanówmy się – wygląd kuchni jest ważny, ale czy zadowolona „Pani domu” to nie lepszy rezultat? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem dotyczącym ergonomii w kuchni.

Wizualizacje kuchni (wizualizacje mebli kuchennych 3D) tworzone przez koncept3d w głównej mierze opierają się na konkretnych kwestiach ku zachowaniu odpowiedniej funkcjonalności – skupmy się na poniższych:

Ergonomia w kuchni: szuflady

Faktem jest, że modne, nowoczesne i praktyczne są zabudowy kuchenne zawierające w głównej mierze szuflady. To pomysł skierowany przede wszystkim dla miłośników porządku i pewnych standardów. Szuflady spełniają ważna rolę jako efektywne wykorzystanie martwych stref. Szuflada wyposażona w prowadnice długie umożliwia bardzo dalekie jej wysuniecie.  Porównując do szafki sprawdza się jako estetyczny organizer na podstawowe artykuły typu makarony, przyprawy. Wszystkie można wyselekcjonować w odpowiednie pojemniki, a ułożone w szufladzie będą gotowe do użycia w zasięgu ręki. W tym miejscu zachęcamy do zapoznania się z artykułem dotyczącym systemów szuflad kuchennych (3 najpopularniejsze systemy prowadnic do szuflad kuchennych).

Szuflady zdają także egzamin w przechowywaniu sztućców, czy drobnych przyborów. Dlatego podczas rozplanowania mebli dopasowujemy wymiary szuflad do zawartości, jakie klient ma w planach – dzięki temu niwelujemy wolną przestrzeń. Szafka cechuje się tym, że musimy sięgać w głąb mebla, często po kilka razy, aby wyjąć właściwy materiał. Niestety niekorzystnie wpływa na nasz kręgosłup bezustanne zaglądanie do szafki kucając. Nasz zespół widząc możliwość oraz powyższe, pozytywne rezultaty z wykorzystania szuflad doradza taki pomysł klientom, a jednocześnie podąża za trendem. Ergonomia w kuchni zachowana w 100%.

Porządek w kuchni: wysuwane kosze cargo

W kuchni oprócz drobnych przyborów musimy przechować cięższe i większe artykuły. W związku z tym do tych stworzono rozwiązanie, które pozwoli utrzymać porządek i segregację. Są to tzw. kosze cargo – wysuwane metalowe kosze na prowadnicach. Świetnie sprawdzają się do przechowywania słoików, drobnej chemii. Dla bardziej wymagających, ceniących sobie nowoczesność stworzono specjalne, wysokie kosze. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie dla wszystkich, ponieważ charakteryzuje się większą awaryjnością przy dużym obciążeniu. Półka jako standardowa propozycja jest wersją bardziej budżetową, ale nie można powiedzieć gorszą – z pewnością mniej awaryjną. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem dotyczącym koszy cargo (kosze cargo do mebli kuchennych).

Ergonomia w kuchni: pojemniki na segregację śmieci

Mówiąc o ergonomii w kuchni wspomnijmy ubiegłe lata i przypomnijmy sobie jak montowano w kuchniach pojedyncze kosze na śmieci. Był to głównie pojemnik montowany na drzwiach pod zlewozmywakiem, albo zwykły kosz stawiany pod zlewem. Zdecydowanie dzisiejsze czasy pozwalają nam na większy komfort w kuchni w trosce o nas, jak i dbając o środowisko. Bez wątpienia trendem jest segregacja śmieci, co możemy już dokonać zaraz przy naszym stanowisku roboczym w kuchni. Obecnym ułatwieniem jest dostępność w pełnym zakresie takich pojemników do segregacji przeznaczonych do pomieszczeń kuchennych – począwszy od wąskich, niskich, po głębokie, z pokrywami, a także wbudowanymi w szuflady, z elementami przesuwnymi. W rezultacie dzisiaj montuje się specjalne pojemniki do segregacji odpadów, najczęściej pod zlewozmywakiem.  Dlaczego tutaj?

wizualizacja wysuwanego kosza na segregację odpadów - ergonomia w kuchni
wysuwany kosz na segregację odpadów

Najczęściej w otoczeniu zlewozmywaka czyścimy naczynia z resztek jedzenia, kierujemy naczynia do zmywarki, czy obieramy i czyścimy owoce. Układając kosze i wspomniane urządzenia w niewielkiej odległości od siebie dbamy o nasze nogi poprzez uniknięcie bieganiny po pomieszczeniu oraz chronimy podłogę przed niepotrzebnymi zabrudzeniami. Kolejnym bezpiecznym i pozwalającym swobodnie pracować rozwiązaniem jest zaplanowanie zmywarki, zlewozmywaka, lodówki, koszy do segregacji w niewielkiej od siebie odległości.

Ergonomia w kuchni: szafki nad blatem

W zdecydowanej większości przypadków pomiędzy szafkami górnymi, a sufitem pozostaje luz – szafki nie są umieszczone pod samym sufitem. Drzwiczki do takich szafek mogą być w dwóch formach: otwierane na boki lub uchylane do góry. Pierwsze rozwiązanie jest dedykowane dla osób niższych. Wysokie osoby, dla których nie jest kłopotem otwarcie drzwiczek w górę podążają za nowoczesnością i wybierają modne rozwiązania. Jako koncept3d rozumiemy, że podstawą jest dopasowanie się do pomieszczenia. Możliwości dostosowujemy do stylu w jakim ma powstać kuchnia. Dodatkowo jeśli tylko zabudowa na to pozwoli oraz nie przytłoczymy pomieszczenia proponujemy meble z szafkami pod sam sufit. Tym sposobem znakomicie odnajdujemy dodatkowe miejsce do przechowywania chociażby mało wykorzystywanych artykułów, czy urządzeń.

Drugim sposobem jest zastosowanie podnośników do drzwi w szafkach wiszących. Rozwiązanie to jest zdecydowanie bardziej, nowoczesne lecz i kosztowniejsze. Aby zapoznać się dokładniej z tematem uchylanych do góry drzwi, zapraszamy do artykułu podnośniki do szafek kuchennych. Ergonomia w tym wypadku jest zdecydowanie zachowana.

Wygoda w kuchni: blat roboczy

Podstawą jest poprawne rozmieszczenie sprzętu kuchennego, które pozwoli na swobodne wykonanie podstawowych czynności. Zawsze dążymy do uzyskania jak największego obszaru przeznaczonego na wolny blat roboczy. Biorąc pod uwagę ilość drobnego sprzętu AGD (czajnik, toster, thermomix) nie możemy dopuścić do tego, aby komunikacja i komfort użytkowania kuchni został zaburzony. Blat roboczy to podstawa. Na ich temat przeczytamy we wpisie: Rodzaje blatów kuchennych.

Ergonomia w kuchni: prawidłowe oświetlenie

W głównej mierze wymagane jest oświetlenie strefy zlewozmywaka i blatu roboczego. Można zastosować tutaj oświetlenie LED w profilu, czy oczka halogenowe. Oba warianty najczęściej montujemy nad blatem, pod górnymi szafkami. Dlatego z ergonomicznego punktu widzenia dobrze jest doświetlić kuchnię. Niewątpliwie jasne pomieszczenia działają pozytywnie na nasze samopoczucie.  Warto wykorzystać długie lampy z sufitu, albo zaprojektować sufity podwieszane z motywami oświetleniowymi – ciekawy design.

Funkcjonalność w kuchni: zlew pod oknem?

Naturalne światło to priorytet. Jeśli jest tylko możliwość nie zasłaniajmy widoku z okna zbędnymi elementami. Są dwie szkoły, które mówią: zlewozmywak montujemy przed oknem i obok okna. Zalet pierwszej teorii jest dużo, a najważniejsza to niewątpliwie utrzymanie stałego kontaktu z otoczeniem zewnętrznym podczas wykonywania obowiązków w kuchni. Niestety można się liczyć z częstszym myciem okien, podczas gdy zachlapiemy szyby. Drugą teorią jest odsunięcie zlewozmywaka od okna. Niestety nie pada wówczas światło bezpośrednio na zlew.

Ergonomia w kuchni - zlewozmywak pod oknem
zlewozmywak pod oknem

Ergonomia w kuchni: wykorzystanie rogów

Dużym dylematem jest efektywne wykorzystanie rogów. Wielu z nas stosuje szafki narożne z półkami – to klasyczne rozwiązanie. Alternatywną, nowoczesną i godną uwagi opcją mogą być kosze ‚magic corner’, czy ‚Le Mans’. Półki same się wysuwają, a my maksymalnie wykorzystujemy tę trudną w dostępie przestrzeń. Zapraszamy do dogłębnego zapoznania się z możliwościami zagospodarowania rogów w kuchni (jak zagospodarować narożnik w kuchni?).

Podsumowując temat ergonomii w kuchni – wiemy dobrze, że kuchenne obowiązki nie dla wszystkich są przyjemnością. Dokładnie taka sama zasada tyczy się pozostałych sfer życia. Skoro jedzenie należy do podstawowych potrzeb człowieka postarajmy się, aby przyrządzanie posiłków sprawiało nam radość. Przed urządzeniem kuchni pochylmy się nad kwestią bezpieczeństwa i wygody. Zastanówmy się, które z powyższych rozwiązań będzie adekwatne do naszego pomieszczenia. Jesteśmy pewni, że każdy z powyższych wyborów zagwarantuje uśmiech na Waszych twarzach =)


Poniżej więcej artykułów z poradami

1 thought on “Ergonomia w kuchni – gwarancja bezpieczeństwa, a zarazem komfortu”

  1. Pingback: Białe czy zielone meble kuchenne? Porównanie projektów

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *