Kuchnia z wyspą czy stołem? Częsty dylemat podczas projektowania

Kuchnia z wyspą czy stołem? | koncept3d

Decydując o stworzeniu nowej kuchni, czy odnowie już istniejącej bez wątpienia musimy rozważyć wiele wariantów na samym etapie planowania. Marzymy o kuchni nowoczesnej i estetycznej, a jednocześnie spełniającej podstawową funkcję. Naturalnie liczymy na przyjazne warunki w korzystaniu z kuchni. Mamy dylematy: meble ciemne, czy jasne? Sprzęt zabudowany, czy nie? Kuchnia z wyspą czy stołem? Właśnie – kuchnia z wyspą czy standardowy stół…?

Kuchnia z wyspą czy stołem: wyspa kuchenna, czyli dodatkowe miejsce

Jako pierwsze kojarzymy wyspę kuchenną z nowoczesnym stylem, dużym pomieszczeniem. To wszystko prawda, ale nie musimy nawiązywać do mody i trendów. Ogromna ilość różnych wzorów naprawdę pozwala na wykonanie mebli pod swój gust.

Nie ukrywajmy – użytkownikami kuchni są przede wszystkim kobiety, które lubują się w maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni. To one głównie decydują o rozmieszczeniu mebli i to one chcą przyjemnie spędzać czas przy codziennych obowiązkach. Bez wątpienia stawiając na wyspę kuchenną inwestujemy w dodatkowe miejsce robocze w postaci blatu. Możemy je wykorzystać jako dodatkowy blat do przyrządzania oraz spożywania posiłków, czy luźny odpoczynek przy dobrej kawie. Z pomysłem zaprojektowana wyspa w postaci półek znajdzie zastosowanie jako mini spiżarka, czy dodatkowe miejsce do przechowywania chociażby czasopism kulinarnych.

Wyspa w kuchni jako oddzielenie pomieszczeń

Inni traktują wyspę jako przedmiot oddzielający kuchnię od salonu. Niewątpliwie ten pomysł jest idealną alternatywą ściany, który za razem daje nam profity w postaci realnie większej przestrzeni, wprowadzenia większej ilości światła, dodania ciepłoty miejscu, w rezultacie optycznie powiększy pomieszczenie. Przecież nikt nie powiedział, że tylko ściany powinny oddzielać sąsiadujące pomieszczenia.

Wyspa jako centrum kuchni

Dlaczego nie możemy uznać wyspy za centrum kuchni, skoro kuchnia to centrum domu, czy mieszkania? Nawykiem wśród wielu jest goszczenie znajomych właśnie w tym pomieszczeniu, tutaj przebywamy większość czasu. Godnym uwagi jest fakt, iż oko ludzkie przyciągnie w pierwszej kolejności elementy wyróżniające się, najbardziej wysunięte. Podobieństwo tej zasady można doszukać się w zwykłym obrazie oceanu i najbardziej przyciągającej uwagę wyspy. Bez wątpienia, kładąc nacisk na dobrze zaprojektowaną wyspę kuchenną odnosimy sukces w postaci idealnej kuchni.

Zalety wyspy kuchennej

  • można ją wykorzystać jako pojemy organizer
  • będzie ciekawym pomysłem na ściankę odgradzającą pomieszczenia
  • wraz z kuchnią może stworzyć bardzo elegancki i nowoczesny design
  • w wyspie można zamontować płytę grzewczą czy zlewozmywak
  • możemy skomponować ją z nowoczesnymi krzesłami czy wyższymi hokerami
  • wyspa kuchenna to dodatkowy blat roboczy
  • do wyspy kuchennej zawsze można dostawić stół w razie konieczności

Wady wyspy kuchennej

  • jest to element stały, bez możliwości przestawiania
  • bardzo trudno jest ją wkomponować do małych pomieszczeń
Kuchnia z wyspą czy standardowy stół ?
Kuchnia z wyspą czy stołem? Wyspa kuchenna

Kuchnia z wyspą czy stołem: stół, czyli klasyka, tradycja, zgoda…

Dlaczego często odrzucamy pomysły kuchni ze stołem? Otóż chcemy przekonać, że taki pomysł wcale nie musi być standardowy, czy utarty. Kuchnia ze stołem powinna stwarzać atmosferę ciepła rodzinnego i od zawsze kojarzyła się ze zgodą. Prawdą jest, że rodziny potrzebują chwil wspólnie spędzonych przy posiłku, chwil rozmów – gdzie, jak nie przy stole uzyskamy najdogodniejsze warunki? Stół wyznacza jasne granicę pomiędzy częścią do przyrządzania posiłków, a jadalnią. Dobrze mieć jasno dedykowane miejsca do konkretnych czynności. Taki klimat tworzy ład, harmonię i spokój w kuchni. Stół wcale nie musi być dedykowany do dużych kuchni. Przeciwnie, mamy obecnie bardzo duży wybór w wielkościach, a także funkcjonalności przeznaczonych do małych pomieszczeń – można mieć okrągły, rozkładany itp.

Stół jako przełamanie monotonii

Nie da się zaprzeczyć, że najczęściej nasze kuchnie występują w jednolitych tonacjach: białej, szarej czy kremowej. Następnie te tonacje łączymy z elementami drewnianymi bądź imitującymi kamień. Dzięki temu uzyskujemy bardzo świeży i nowoczesny efekt. Co jednak, gdy jednolitego koloru jest zbyt dużo, a same dodatki nie przełamują nam całości i powodują przeraźliwą ‚sterylność’ w kuchni? Co w przypadku gdy klient nie chce nic zmienić? Jednym z najlepszych rozwiązań jest standardowy i niezastąpiony stół w kuchni. Sprawdzi się on doskonale jako przełamanie monotonnych kolorów oraz w rewelacyjny sposób rozweseli każde pomieszczenie. Jeśli w odpowiedni sposób dobierzemy do tego stołu krzesła, stworzymy naprawdę bardzo przyjemną dla oka oraz użyteczną przestrzeń. Stół w tym przypadku okazuje się rewelacyjną alternatywą dla wyspy.

Zalety stołu

  • bardzo duży wybór (prostokątne, okrągłe, rozsuwane)
  • w razie konieczności można go przestawić w inne miejsce
  • możemy skomponować go z nowoczesnymi krzesłami
  • stół dodaje kuchni elegancji oraz przełamuje monotonię
  • kojarzy się z ciepłem rodzinnym oraz rozmową
  • można go wykorzystać nawet w małych pomieszczeniach

Wady stołu

  • nie zamontujemy na nim płyty czy zlewu
Kuchnia z wyspą czy stołem?
Kuchnia z wyspą czy stołem? W tym wypadku zdecydowanie stół. Sprzęt AGD wykorzystany w wizualizacji pochodzi od firmy Samsung

Kuchnia z wyspą czy stołem, a może kuchnia z wyspą i stołem?

Kiedy nasza kuchnia jest niewielka i pole manewru jest mocno ograniczone, musimy podjąć wybór i zdecydować- kuchnia z wyspą czy stołem. Co jednak w momencie, kiedy nasze pomieszczenie jest duże i możemy sobie pozwolić na więcej? W ten czas jesteśmy szczęściarzami i mamy ten komfort aby połączyć jedno z drugim. Połączenie wyspy i stołu jest fenomenalnym pomysłem ponieważ łączymy komfort wraz z użytecznością i nowoczesnością. Weźmy pod uwagę fakt, że wyspa jest elementem stałym- nieruchomym. Bardzo dobrym, prostym ale również użytecznym rozwiązaniem jest zastosowanie przy niej dostawianego stołu. Kiedy potrzeba nam więcej miejsca w salonie, przenosimy stół do salonu, kiedy potrzebujemy więcej miejsca w kuchni dostawiamy go do wyspy.

Wyspa kuchenna z dostawianym stołem i krzesłami
Kuchnia z wyspą czy stołem? A może wyspa i stół razem?

Co więc lepsze, kuchnia z wyspą czy stołem?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie co lepsze- stół czy wyspa. Po prostu każde pomieszczenie jest inne i to w głównej mierze od niego zależy, który wariant będzie bardziej optymalny. Po drugie z naszego doświadczenia wynika, że decyzja ta jest warunkowana również miejscem w którym się wychowywaliśmy czy w którym żyjemy. Zdecydowanie więcej klientów mieszkających na wsi kieruje się po prostu praktycznością, którą daje nam duży stół. Klienci z miasta natomiast większą wagę przywiązują do designu i nowoczesności. Oczywiście nie jest to reguła ale tylko nasze luźne obserwacje.

Na koniec musimy także napisać choć jedno zdanie na temat alternatywy dla obu tych rozwiązań, czyli półwysep w kuchni. Będzie to rozwiązanie łączące obie opisywane w tym artykule opcje. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem na temat projektowania kuchni właśnie z półwyspem. Reasumując – nie traćmy czasu, określmy priorytety i odpowiedzialnie spełniajmy własne marzenia!


Poniżej więcej artykułów z poradami

2 thoughts on “Kuchnia z wyspą czy stołem? Częsty dylemat podczas projektowania”

  1. Pingback: Gotowe projekty kuchni czy indywidualny koncept?

  2. Pingback: Czerwona kuchnia dla odważnych [dużo ciekawych zdjęć]

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *